Verlichting en LED Verlichting

In de prehistorie gebruikten mensen al bronnen van verlichting in donkere tijden. Mensen kunnen niet zonder licht. Het is nuttig, prettig en geeft sfeer. In het verleden moest men er alles aan doen om licht in de woonomgeving te krijgen. Tegenwoordig drukken we op een knopje en hebben verlichting. Door de komst van allerlei nieuwe brandstoffen zoals gas, petroleum en tenslotte elektriciteit kwam er een grote omslag. Mensen wilden in de avonduren meer en betere verlichting zodat er meer activiteiten konden plaatsvinden. In de jaren ’20 was er een versnelde ontwikkeling. Een aantal lichtbronnen die vanaf het begin der tijden door de mens werden gebruikt waren;

 • Vuur en vetlampen in de prehistorie
 • Later kaarslicht en straatverlichting
 • Tot in de middeleeuwen ook olielampen
 • Tussen 1800 en 1900 kwam er gasverlichting en petroleumlampen bij
 • Daarna kwam de grote opmars in elektrisch licht

Soorten verlichting

 • Verlichting in de woning zijn onder te verdelen in vijf soorten.
 • Basisverlichting
 • Functioneel licht
 • Sfeerverlichting
 • Gericht licht
 • Decoratieve verlichting

De basisverlichting is een algemene verlichting die nodig is om de gehele ruimte van licht te voorzien. In een hal of gang zal dit een hanglamp zijn. Wanneer de hanglamp wordt voorzien van een led lamp heeft u direct goede verlichting wanneer u thuiskomt en de jas moet weghangen. Om bijvoorbeeld te gaan koken of stofzuigen heeft u ook basisverlichting nodig. Wanneer er een dimmer op de basisverlichting wordt gebruikt, kunt u er op een simpele manier sfeerverlichting van maken.

Functioneel licht is gerichte, felle verlichting. Om bij te lezen of te werken is functioneel licht nodig. Een lees- of bureaulamp kan ook wel als basisverlichting worden gebruikt maar is toch meer bedoeld om prettig bij te werken. Een bureaulamp met een led lamp is een uitstekende bron van verlichting om bij te werken.

Sfeerverlichting geeft gezelligheid in huis. Het is een aanvulling op de basisverlichting in de vorm van een vloer- of wandlamp.
Gericht licht is er voor bedoeld om een bepaald object zoals een schilderij extra te belichten. Het beeld of schilderij krijgt zo extra aandacht om het gericht te verlichten. Gericht licht brandt meestal de hele avond. Wanneer met een gericht licht gebruik wordt gemaakt van een led lamp zal dit zeker in energiekosten schelen.

Decoratieve verlichting is in de vorm van kerstverlichting bij iedereen bekend. Ook lichtsnoeren en slingers zijn decoratieve verlichting. Kerstverlichting is volop te koop in de vorm van led lampjes.

Voordelen van de LED verlichting

LED verlichting

Wanneer er bijvoorbeeld een mooie sfeerlamp wordt aangeschaft kunt u deze voorzien van een gloeilamp. Deze gaat echter niet zo lang mee als een led lamp. Gloeilampen zijn ten opzichte van een led lamp goedkoper maar hebben een veel kortere levensduur. Sinds 2012 zijn ze niet meer officieel te koop. Led spotjes hebben een veel langere levensduur.

Een van de voordelen bij het gebruik van Led verlichting is de lange levensduur en de beperkte afgifte van warmte. Een gloeilamp gebruikt ter vergelijking maar 10% van zijn energie aan licht. 90% gaat verloren aan warmte. Led verlichting is in vele vormen verkrijgbaar en geeft hetzelfde licht als de gloeilamp. In tegenstelling tot een spaarlamp die altijd meer tijd nodig heeft om goed te gaan branden zal de led lamp direct op volle sterkte zijn licht laten zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>